Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на жилищни имоти все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма

Асоциацията на строителните предприемачи алармира за забавени поръчки

Снимка: Георги Нейков, БНР

Търсенето на жилищни имоти обаче все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма, съобщиха от Асоциацията на строителните предприемачи и отбелязаха спад в броя на клиентите, които купуват директно от строител. Въпреки това, строителният сектор продължава да работи и не вижда предпоставки за поевтиняване на жилищата.

За забавени поръчки, заради закъсняващи доставки, и спад при сключените договори, алармираха от Асоциацията. Строителните фирми към момента работят, но в условията на определени рискове, затова и излизат с конкретни предложения до властта.

Чувствително по-малък брой клиенти предприемат огледи или подписват договори за покупка на имот, притеснени от непредвидимата финансова ситуация или дори от ограниченията за придвижване и опасенията от заразата, казва председателят на Браншовата асоциация Георги Шопов: 

"Има намаляване именно от страха от контакт, ходене в офис, а един апартамент не може да бъде избран и купен без да бъде огледан, без да се отиде в офиса на фирмата и да се запознаят с документите и се наблюдава спад на броя клиенти, които идват да подпишат договор или да направят оглед".

Към момента обаче клиентите успяват да обслужват своите кредити. Закъснения в разплащанията към инвеститорите-търговци няма, а поевтиняване на жилищата на пазара засега не се очаква:

"Предлагането в момента продължава да е по-малко от търсенето, което е определящо за определянето на цената. Тоест независимо от ситуацията в момента, спад на цените няма от какво да дойде. Няма излишни свободни жилища на пазара".

Репортажа на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени