Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и опозицията в спор за дарения в битката срещу коронавируса

Жители на Анкара в парк въпреки призива на властите да си стоят по домовете.
Снимка: БТА

Броят на жертвите на корона-вируса в Турция от вчера е 214 души, след като нови 46 души са починали от вируса, съобщи турският здравен министър Фахреттин Коджа. Общият брой на заразените в югоизточната ни съседка е над 13 500 души.

Кампаниите за набиране на средства, обявени от президентството и от опозиционни общини, се превърнаха в политическата ябълка на раздора.

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвиненията на опозицията, че държавата проси пари, са „грозно поведение.“

Опозицията разкритикува започналата преди два дни от президентството кампания за набиране на средства с аргумента, че от хората се искат пари, за да им се помогне и поискаха сметка къде са средствата в държавните фондове за такива ситуации. Инициатива за набиране на средства започна след като министри от кабинета, депутати и лично президентът дариха средства.

Реджеп Ердоган се противопостави на кампаниите, започнати в общини, управлявани от опозиционни кметове.

„Не може да има държава вътре в държавата. Общините нямат право да, започват кампании без разрешение от областните управи и няма да им позволим това“, каза той.

Общини атакуват министерска заповед

Истанбулската голяма община оспорва в съда решението на вътрешния министър Сюлейман Сойлу да блокира сметките на дарителски кампании на общините.

От стартирането на кампанията на 30 март до момента властите в Истанбул са събрали около 6,5 млн. турски лири (около 2 млн. лв.).

Общо 11 опозиционни общини призоваха вътрешния министър да „поправи грешката си“. Те също ще атакуват в съда заповедта му.

Кметът на Анкара Мансур Яваш по-рано заяви, че над 100 000 души в нужда в града са кандидатствали да получат помощ. Той добави, че никой няма да бъде оставен да гладува.

Дирекцията по религиозните дела обяви, че е религиозно приемливо даренията зекят, които обикновено се правят по време на свещения месец Рамазан, да бъдат направени за обявената от президента Ердоган кампания.

Хората могат да изпращат дарения чрез SMS на стойност 10 лири (около 3 лв.).

Карантина на 50 населени места и нови мерки

Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу междуградските пътувания са намалели с почти 99%, което показва, че взетите мерки работят. В момента е наложена карантина на 50 населени места в 21 области на страната.

Има места, на които разпространяването на заразата не е било овладяно и в тези области да бъде наложена блокада, тъй като няма друг начин за предотвратяване на епидемията, призова по-рано един от членовете на Научният съвет към турското здравно министерство. Проф. д-р Неджметин Юнал изрази мнение в Туитър, че вероятно епидемията няма да приключи за 1-2 месеца.

Турският лекарски съюз започна да публикува данни в кои градове колко болни има. Данните се базират на информацията, предоставена от членовете на съюза.

Междувременно бяха въведени и нови правила за пазарите. Влизането и излизането ще се осъществява само на определени места, повишават се разстоянията между сергиите и няма да се допуска повече от два пъти по-голям брой клиенти спрямо продавачите.

Пътната полиция проверява температурата на влизащите или напускащите градовете пътници, както и дали те разполагат със задължителното разрешение за пътуването. Това породи километрични опашки от леки и тежкотоварни автомобили, особено на входовете и изходите от Истанбул.

Вчера в Меджлиса като част от мерките за овладяване на разпространението на корона-вируса беше внесен проектозакон за амнистия, който предвижда предсрочно освобождаване или домашен арест за затворници, осъдени за някои не толкова тежки престъпления.

Министър Сойлу предупреди, че разпространяването на фалшиви новини за корона-вируса в социалните мрежи няма да остане ненаказано. Той съобщи още, че са били предприети действия срещу 243 фирми заради завишаването на цените на маски и защитни облекла.

Трудности в икономиката, помощи да възрастни, Испания и Италия

Турският износ през март е спаднал, съобщи министърът на търговията Рухсар Пекджан. По думите ѝ при търговията с Ирак и Иран се прилагат методи за предаване на стоките без контакт между хората – например замяна на шофьорите на тирове на границата и изтегляне на товарните композиции с локомотиви.

Местната автомобилна компания „Тофаш“ съобщи, че от петък вечерта замразя работата си за 2 седмици.

В телевизионно интервю късно вчера вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че са били посетени домовете на 725 000 възрастни хора в цяла Турция. При посещенията полицаи, жандармеристи, учители и държавни служители са раздали помощи.

Междувременно Турция изпрати защитни облекла, маски и други помощи на Испания и Италия, които са две от най-тежко засегнатите страни от пандемията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!