Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн обучението вкъщи - разказ от първо лице

Снимка: Pixabay
До преди месец сякаш никой не залагаше големи надежди, че онлайн училището ще започне да функционира, особено пък в толкова кратки срокове, но факт е, че след първоначалните трудности, сривове на платформи и други спънки, то проработи. Така тази иначе шокова ситуация, доведе в крайна сметка до един ускорен прогрес, а българските учители, родители и ученици се оказаха доста адаптивни.

“Не очаквах, че ще се справим с тази ситуация както ние родителите, така и учителите, колкото до децата, те всъщност са много доволни. Моят син, лично имаше известни проблеми, не му давам достъп до дигитални технологии и сега е щастлив, че може да комуникира с компютъра със съучениците си. Има, разбира се, такива детски закачки - да изключиш някой от часа или да му заглушиш микрофона, когато госпожата го пита нещо, но все пак са деца и имат нужда да се социализират със съучениците си и като не могат да се видят на живо, намират други възможности”, разказва Радослава Топалска.

Наблюденията ѝ са от "двете страни" на образователна система, тъй като освен майка на третокласник, тя е и преподавател в катедра "Педагогика" в Югозападния университет, където обучението в момента също се води изцяло дистанционно.

По думите ѝ ситуацията с дистанционното обучение не е лесна и за родителите, защото голяма част от тях не са квалифицирани да помагат на децата си в образованието им и точно заради това, според нея сега е моментът да бъдем благодарни на учителите.
Радослава Топалска е доволна и от факта, че самите учители, някои от които са по-възрастни, са се справили много бързо с платформите за обучение

Със студентите положение е дори по-сериозно, защото няма учебници, по които да се водят, а се разработват материали за всяко упражнение или лекция и е необходимо да се поддържа постоянен контакт със студентите, на които преподавателите са на разположение по всяко време, но пък смята, че и там се получават нещата.

Как на практика се случва онлайн обучението вкъщи, какви са трудностите за децата, за родителите и как се справят с тях - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени