Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 38 години UEG официално се превръща в Европейска гимнастика

Снимка: БФХГ

Европейският съюз по гимнастика вече е с ново име. Федерацията се казва Европейска гимнастика и ще има ново лого. Промените бяха приети по време на конгреса на централата, който се проведе миналата година през ноември в София.

„Аз подкрепям това решение на ръководството. Когато е съкратено наименованието UEG, тези три букви предизвикват въпроси – какво означава това, за какво се отнася. А, когато кажеш Европейска гимнастика, тогава на всички е ясно за какво става въпрос. Това е един рестарт, който се надяваме да донесе късмет, успехи и повече популярност на европейската гимнастика“, това заяви специално за БНР президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика в европейската централа Мария Петрова.


Трикратната ни световна шампионка, която е и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика коментира и ситуацията с пандемията от коронавирус и отлагането на олимпийските игри в Токио за 2021 година.

„Попаднахме в една извънредна ситуация. Това се отразява на спорта, тъй като спорта събира много хора на едно място. Единствената доказана, работеща мярка срещу коронавируса е изолацията. Радвам се, че ние много бързо приехме тези мерки.

Това, че олимпийските игри бяха отложени с една година налага промяна на всички събития, тяхното отлагане във времето. Европейското първенство в Киев беше отложено. То трябваше да е последна квалификация за Игрите. След него една гимнастичка в индивидуалното и един ансамбъл от Европа трябваше да спечелят квоти. В края на април ще разберем кога това първенство би могло да се организира. Целта ни е да го преместим във втората половина на годината и все още не се знае дали ще остане квалификация за Токио.

През 2021 година европейското първенство трябва да се проведе във Варна. И то трябва да е квалификация за световното първенство през 2022 година. Но…в година на Олимпиадата по нашия правилник няма световно първенство, а 2021 се явява да е олимпийска…Сега чакаме да разберем европейското ще бъде ли квалификация, ще има ли световно догодина или не. Сега всичко зависи от МОК, те трябва да зададат посоката, а след това ние чрез Международната федерация и Европейската гимнастика да посочим дати за провеждане на тези прояви. За сега всичко е замразено. Ние сме в къщи, провеждаме онлайн заседание, взимаме някакви решение, но не решаваме нищо генерално“, допълни Мария Петрова.

Възможно ли е догодина европейското първенство във Варна да е и олимпийска квалификация, по каква система ще се проведе то – можете да чуете в звуковият файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!