Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компания от Израел предложи софтуер на щаба за короновируса

Снимка: „Рафаел“

Компания от Израел е предложила на българското правителство да използва специална онлайн платформа за обработка на големи масиви от данни. Това може да послужи и за проследяване на хората, които имат коронавирус, с кого са контактували и дали се нарушава карантината.

Предложението идва от фирма, която участва с проект в модернизация на сухопътните войски. Държавната компания „Рафаел“ (RAFAEL) е предложила аналитичния софтуер WISDOM STONE на Националния оперативен щаб и институции.

В тестовия период платформата ще събира и анализира с изкуствен интелект данните. Така създателите ѝ казват, че ще може да се предвижда развитието на епидемията, ще се посочват приоритетно групи от хора, на които трябва да се извършат лабораторни тестове. А ще бъде полезна и за наблюдаване на хората в карантина, като и за проследяване на свързани с заразените лица.

Официално не е ясно дали израелската технология ще бъде предпочетена. По информация на „Капитал“ има още две фирми, които разработват решения.

Но премиерът Бойко Борисов намекна тези дни, че „други подобни компании създадоха продукт, който сега го тестваме“.

„Ще видите колко ще помогне – и на докторите, и на МВР, относно спазването на карантината и контролирането на болните, за всички, които искат да отидат на едно или друго място.

От „Рафаел“ казват, че гражданите могат да инсталират по свое желание приложението за събиране на данни на телефоните си. И обясняват, че потребителите могат да прекъснат връзката след края на епидемията.

Но законът за извънредното положение вече задължи мобилните оператори да предоставят т.нар. трафични данни от мобилните и стационарни устройства като местоположение. А службите получиха достъп до тях без съдебно решение. Дори и след края на извънредното положение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна