Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия желае създаването на фонд на ЕС от 200 млрд. евро вместо "корона облигации"

Олаф Шолц, германски министър на финансите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Олаф Шолц може да предложи Европейският съюз да създаде фонд за подпомагане в размер на 200 милиарда евро, вместо да се въвеждат така наречените съвместни "коронни облигации", съобщи в сряда немският бизнес вестник "Ханделсблат".

Според предложението на Шолц ще бъдат осигурени 100 млрд. евро за заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM) за подпомагане на засегнатите от коронавируса икономики като тези на Италия или Испания. За разлика от преди, тези заеми от ESM не трябва да бъдат обект на строги реформи или изисквания за политиките на спестовност от съответните страни, поискали помощ. Единственото условие за заемите е фирмите да използват финансова помощ за борба с икономическата криза, произтичаща от вирусната пандемия.

Европейската инвестиционна банка (EIB) пък ще осигури предоставянето на заеми в размер на 50 милиарда евро, което може да стане или чрез увеличаване на нейния капитал или чрез предоставяне на по-големи гаранции. По примера на германската държавна инвестиционна банка KfW, EIB ще може да предоставя гаранции по заемите, които страните от ЕС са депозирали за компании, засегнати от кризата в короната.

И накрая, сума от 50 до 100 милиарда евро ще бъде предназначена за ново презастраховане при безработица в ЕС, се посочва в информацията на "Ханделсблат".

Чрез тези предложения Олаф Шолц се опитва да парира все по-силните настоявания от страна на Италия и Испания за емитиране на съвместни еврооблигации, добили известно като "корона облигации", в подкрепа на силно засегнатите от коронавирусната пандемия техни икономики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени