Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Снимка: Pixabay

650 лв. ще изплаща Националната здравноосигурителна каса на болниците за лечението на инфектирани с коронавируса COVID-19, съобщиха от там, пише МОНИТОР. Толкова е разписаната сума в клинична пътека 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения“. Според нея минималният болничен престой е 3 дни. Не се отказва лечение и на здравно неосигурени лица, които са заразени. Лечебните заведения получават парите си за тяхната терапия от републиканския бюджет, както е регламентирано в Закона за здравето, а именно, че държавата поема лечението на неосигурени при аварии, бедствия и епидемии.

Учениците ще продължат с дистанционното обучение до 13 май, информира МОНИТОР. Това ще стане факт, ако от Народното събрание приемат предложението на Министерски съвет извънредното положение да бъде удължено до 13 май.Това навярно ще доведе до удължаване на учебната година и промяна в датите на част от изпитите. В интервюта просветният министър Красимир Вълчев обясни, че били необходими 2-3 седмици накрая след края на извънредното положение, за да не се налага учениците да учат повече. Ако то бъде удължено до 13-ти май, част от тях обаче няма да разполагат с това време. Според утвърдения от МОН график учебната година за дванадесетокласниците приключва на 14-ти май.

Системата за социално подпомагане, за обезщетения при безработица, пенсионната система, са системи, които съществуват от години и са готови да издържат на натиска. „Нямам съмнение, че ще направим всичко за да минем заедно през кризата“. Това Заяви Деница Сачева, цитирана от МОНИТОР. Актуализацията на държавния бюджет и възможността да се вземе заем в размер на 10 млрд.лв., ще осигури необходимата ликвидност, а това ще даде сигурниост дори и при най-лошия сценарии, който би могъл да обхване стотици хиляди български граждани, увери Сачева.

Държавни ведомства и общини дължат на строителните фирми над 500 млн. лв., обяви пред СЕГА депутатът от БСП Дора Янкова. Тя е задала въпрос на финансовия министър Владислав Горанов защо плащането на този огромен ресурс се бави, а в същото време правитестството всеки ден обяснява колко е важно в кризата да се защитят бизнесът, работещите и техните доходи. В последните дни зачестиха оплакванията от бранша, че изнемогва, защото остава и без клиенти, и без финансов ресурс.

31 643 души са вече новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, съобщи социалният министър Деница Сачева, цитирана от СЕГА. От тях 17 793 души са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса. Схемата 60:40 за компенсации за запазване на заетостта обаче вече е в ход - за ден и половина са подадени 59 заявления. На въпрос може ли държавата да поеме и част от осигуровките на хората, спасени от съкращение, за да стане съотношението 80:20, Сачева коментира: "Този вариант не е възможен на този етап. Неслучайно дори ЕК е готова да дава заеми на държавите именно в подкрепа на съотношението 60/40".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени