Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Георги Бърдаров:

Не правете апокалиптични прогнози, бъдещето е непредвидимо

| обновено на 02.04.20 в 12:17
Снимка: личен архив

На днешната дата, 2 април, през 1962 г. се ражда 8-милионният българин. Вероятно това е било повод за оптимистични прогнози за идващите десетилетия. По начина, по който днес правим мрачни предвиждания за изчезването на нацията в близките години. В "Нашият ден" писателят и демограф Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет в СУ "Св. Климент Охридски", казва, че е измамно да гледаме числата, без да можем да ги четем.

"Ако гледаме цифрите, без факторите и причините, които ги обуславят, ще вадим погрешните изводи и на тяхна база ще изграждаме погрешна политика."

Според Бърдаров клишето за ниската раждаемост не е вярно. "България няма ниска раждаемост, нормална е за Европа(Коефициентът на раждаемост в промили е 7,6 за Италия  нисък, 12,9 за Ирландия – висок. За България той е 9 промила – т.е. по средата.)

Ненормална е свръхвисоката обща смъртност по този печален показател сме първи в Европа. Това е тъжният и обезпокоителен факт в нашата страна – не раждаемостта, а смъртността.

Ето например България би трябвало да има позитивно демографско бъдеще, понеже сме от 10-те процента страни с най-благоприятни географски условия.

Как ще се развият нещата обаче, е трудно да се прогнозира само на базата на цифрите, защото, както виждаме, се появява нещо, което драматично изменя цялата картина."

Примерът е пред очите ни и не е ясно как ще излезем от ситуацията. От гледна точка на демографията е рано за прогнози, като писател, доц. Бърдаров предчувства, че обществата, които успеят да излязат от кризата с най-малки поражения върху демокрацията, ще се възстановят най-бързо.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от