Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Десислава Димитрова:

Тази инфекция е изключително вирулентна и бързо се разпространява

Снимка: Pixabay

"Карантина" е френска дума и означава изолация за 45 дни. Трябва хигиена – миене на ръцете, на лицето. Дрехите – когато се прибира човек отвън. Това е толкова стар принцип, но ние сякаш спряхме да го спазваме – да си събуеш обувките и да си смениш дрехите, с които си бил навън с домашни дрехи. Защото вирусът може да престои върху тъканите, по дрехите, по обувките... Това са елементарни прийоми, с които може да се намали наистина разпространението на инфекцията.

"Тази инфекция е изключително вирулентна и много бързо се разпространява", заяви д-р Десислава Димитрова, практикуващ лекар – вътрешни болести в Ню Джърси, САЩ, за здравната рубрика на "Нашият ден".

"Другото, на което хората не обръщат внимание, е, когато отидат на пазар и се приберат, всичките покупки обикновено се внасят най-често в кухнята. Добре е всичко да бъде преди това почистено – плодове, зеленчуци да бъдат измити, ако са буркани, пакети – да бъдат избърсани с алкохолни кърпички, с белина. Това са елементарни подходи, които могат да бъдат много полезни в създалата се ситуация."

"Като цяло американският пациент е доста дисциплиниран, спазва препоръките на медиците. Само в началото имаше един скептицизъм и хората не дооценяваха тежестта и сложността на ситуацията. Сега се отнасят много по-сериозно. До началото на март имаше малко случаи, около 15 март скочиха рязко случаите, защото много американци се прибраха." Това разказа д-р Димитрова за Ню Джърси и обясни доколко е засегнат районът от COVID-19. 

Разговорът с д-р Десислава Димитрова е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна