Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да не увеличим много сметките за ток

Снимка: БГНЕС

Използването на електрически уреди за по-дълго време - осветителни тела, електронна техника, по-честото приготвяне на храна, както и отоплението през дните с ниски температури, ще се отразят и върху размера на месечните фактури за електроенергия, предупреждават от "ЧЕЗ Електро България".
Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, от дружеството призовават към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта, посочват от компанията.
Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20% от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството.

Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30 градуса, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

Икономии при отоплението с електроуреди могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 процента. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 процента, ако температурата на нагревателя се понижи от 60 на 55 градуса.
Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5%, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома.

Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 минути преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа. Близо 20 процента икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Около 6-10 процента от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност. Замяната на крушките с енергоспестяващи - например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от