Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрия Димитрова: Работата на две места в условията на пандемия е повече от недопустима

От Асоциацията на българските медицински сестри настояват да се ограничи миграцията на медицински персонал

Снимка: Асоциация на българските медицински сестри

От Асоциацията на българските медицински сестри излязоха с позиция, че в условията на извънредно положение и ограничено движение на хора е недопустимо медицински персонал да работи на две различни места. 

Във вътрешното отделение на болницата за активно лечение в Пещера бяха регистрирани седем положителни проби на заразени с COVID-19. Трима медици и четирима пациенти са с положителна проба. 22 медицински работници бяха поставени под карантина, която продължи само 8 дни. Премахването на карантината бе обяснено с това, че последните проби на персонала и пациентите са отрицатели. 

На изписаните 13 пациенти от вътрешното отделение бе наредено да се подложат на задължителна карантина в домовете си в рамките на 21 дни, но част от медицинския персонал започна работа на второ работно място.

"Нали разбирате, че да работиш в едно инфекциозно отделение и на друго място на този етап не е допустимо", коментира пред "Хоризонт" Димитрия Димитрова, съучредител на Асоциацията на българските медицински сестри.

Според нея въпросът с работата на различни места не може да се реши от управителите на самите здравни заведения.

"Няма как да се постави пред ръководството на болниците, защото ръководствата са напълно наясно, че не могат да ни взимат от другаде, защото няма как да връзват графика. Така че ръководствата няма да са тези, които ще кажат - да, правилно е".

За този проблем трябва да има становище от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от Националния оперативен щаб, смята Димитрова.

"Те трябва да помислят как да се ограничи тази миграция от болница в болница. Аз пак ви казвам това наше мнение, много често го обсъждаме в чатовете, че е повече от недопустимо", изтъкна Димитрия Димитрова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!