Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Костадинова, МОН: Не се мисли за еднакво удължаване на учебната година или наваксване

Снимка: БГНЕС

"Не се мисли за еднакво удължаване на учебната година или наваксване". Това каза пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция "Предучилищно и училищно образование" в МОН и обясни, че наваксването ще бъде в зависимост от отделните възрастови групи и в зависимост от това по кои предмети е осъществено по-ефективно обучението от разстояние. Тогава на училищно равнище ще се решава как да се компенсира пропуснатото.

"Условията, при които се осъществява дистанционното обучение, са доста различни. Зависи от много фактори, така че не можем да въведем единен процес на обучение. Затова не можем да отговорим кое училище как ще успее да напредва по материала и да постигне очакваните резултати", обясни още Костадинова.

Относно предложението за провеждане на матурите на 30-и май и 1-ви юни тя допълни, че вероятно на 29-и и 30-и май ще се проведе националното външно оценяване (НВО) в края на 4-ти клас.  

"Остават ни два други доста ключови изпита - НВО за 7-и и за 10-и клас. Сценарият, който разглеждаме, е отново за едни и същи дни. Засега се обсъждат датите 13-и и 15-и юни", уточни Костадинова.

По думите ѝ в изпитните материали ще се включи само това, което е изучавано реално в присъствената форма в класните стаи. Това не означава, че от МОН не очакват да се покрие учебната програма, т.е. учениците трябва да усвоят основните очаквани резултати, които са в учебната програма:

"Нека думите не се разбират, че няма смисъл да се учи всичко останало, защото то не е необходимо", обясни Костадинова.  

Интервюто на Диана Янкулова с Евгения Костадинова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: БГНЕС

Директори на училища с първи коментари след новината, че ако парламентът удължи извънредното положение до 13-и май, матурите след 12 клас и националното външно оценяване след 7-и клас ще бъдат отложени с няколко дни. Ще успеят ли при това положение учителите да оформят навреме успеха на учениците, за да не бъде поставен под въпрос приемът им в университети и в гимназии? 

Отговор на въпросите, свързани с продължаващото очевидно и след 13-и април дистанционно обучение, потърси репортерът Андрей Борисов - чуйте репортажа от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна