Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуваха европейските насоки за мораториуми върху плащания по кредити

Европейският банков орган публикува насоките за временни мораториуми върху задълженията на кредитополучателите, които изпитват финансови трудности заради Covid-19.

Предстои тези насоки да бъдат приложени във всяка отделна държава - членка, като още вчера Българската народна банка (БНБ) потвърди, че работи заедно с търговските банки по темата.

Европейският банков орган е категоричен, че става дума за временни мерки, които целят да подпомогнат кредитополучателите, изпитващи трудности заради Covid-19.

В насоките е упоменато, че националните банки заедно с асоциациите на търговските банки изработват заедно процедурите, по които ще бъдат третирани кредитополучателите.

Изключително важно е да бъдат обхванати максимално много от кредитополучателите, които изпитват временни финансови трудности. Това означава, че плащанията към банките от тези клиенти временно могат да бъдат намалени или прекратени, но тези прекъсвания в ликвидния поток няма да се третират като необслужвани кредити в портфейлите на банките, докато не приключи кризата.

Важно е да се изработи единен стандарт, който да бъде приложен към различните групи от кредитополучатели, както и процедурите да се прилагат бързо.

Критериите за временни мораториуми на публични и частни кредити могат да се прилагат преди 30 юни, съобщават от Единния банков орган.

Все още не е ясно кога критериите ще бъдат оформени и приложени в България. По това работят от Българската народна банка и Асоциацията на търговските банки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени