Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания с план да се правят по 100 000 теста за коронавирус на ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че намеренията на правителството са до края на април да се правят по 100 000 теста дневно за коронавирус. Незабавно обаче последваха критики, че правителството се надява да излезе от карантината чрез използването на грешна стратегия. Жертвите на Ковид-19 в Обединеното кралство са почти 3 000.

Мат Ханкок, току-що възстановен след самоизолация, произведе новина с амбицията за 100 000 теста дневно до края на месеца, при положение, че в момента се правят едва около 12 000 теста дневно. Той обяви план от пет точки за реализацията на проекта. Правителството ще обмисли и издаване на „сертификати за имунитет“, за онези, които са се възстановили от заразата. Даунинг стрийт обаче ще трябва да отговаря на трудни въпроси, защото мнозина смятат за много спорни предвидените тестове за антитела, за които няма гаранция, че са ефективни.

Бавните темпове на увеличаване на тестването изнервиха както политиците, така и хората. Бивш министър от Консервативната партия, подкрепил Борис Джонсън в надпреварата за лидерския пост, пожелал анонимност, е цитиран от „Гардиън“ да казва, че много съпартийци са разтревожени, че общественото настроение може рязко да се промени и настрои срещу правителството, ако хората и след Великденските празници останат по домовете си и няма напредък с тестването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна