Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофа с двама загинали затвори АМ "Марица" между Симеоновград и Харманли

| обновено на 03.04.20 в 19:20
Снимка: Жоро Атанасов, БВР

Тежка верижна катастрофа между 22 тира и автомобили на магистрала „Марица“ край Харманли отне живота на двама души. 

Двамата загинали са шофирали товарни камиони с турска регистрация - единият е български гражданин, а другият турски. 

Според шофьорите, конвоиращите автомобили са се движили бързо, без да се съобразяват с гъстата мъгла и намалената видимост. 

Не е ясно все още как във верижната катастрофа са попаднали автомобилите на "Гранична полиция" и ДАИ. Директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков: 

"Имаме си тахографи на всеки един товарен автомобил, имаме си джипиеси на нашите автомобили. Всичко може да бъде доказано без субективни фактори. Камионите се конвоират и съпровождат по един и същи начин. Дистанцията между тях не е причина...."

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. При доказване на вина се предвиждат от 5 до 20 години затвор.

Шестима бяха ранени. Пострадалите са настанени в хасковската болница, без опасност за живота. По непотвърдена информация в болницата в Стара Загора е откаран още един тежко ранен.

Инцидентът е станал към 7.30 часа при гъста мъгла и лоша видимост. 

50 тежкотоварни автомобили са се движили от граничния пункт "Капитан Андреево" към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-и километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е станала верижната катастрофа, като първоначално тир се е ударил в патрулен автомобил и е последвал сблъсък между 22 тира, частни автомобили и служебна кола на ДАИ.

„В пътнотранспортното произшествие са участвали 22 тира, от които осем с изключителни щети. Има две лица, които са починали. Мисля, че няма други жертви, но все пак това ще стане ясно в един по-късен момент, когато приключи огледа,  съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Колоната от тирове е била ескортирана от „Гранична полиция“. Според шофьори, автомобилите на полицията са се движили бързо, без да се съобразяват с гъстата мъгла и намалената видимост.

Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени