Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово тестване би намалило икономическата тежест от карантината

Какъв е начинът да се върнем на работа без риск за здравето

Снимка: AP/BTA

С продължаването на извънредното положение, особено остро започваме да си задаваме въпроса за икономическото си оцеляване?
Според допитване 56% от хората не знаят дали ще си запазят работата. А при перспективата извънредното положение да се удължи до 13 май тази тревога ескалира.

Основният въпрос е как да възстановим икономическия живот на страната без да рискуваме здравето на хората?

Цялото население на страната да бъде тествано за коронавирус и здравите хора да се върнат на работа. Това са част от мерките за справяне с кризата с Covid-19, изготвен от група експерти. 

По тях са работили Кирил Петков и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев

Тяхната програма, наречена от медиите Харвардския план за България, включва редовно тестване на населението и връщане на здравите хора на работа. 

PCR тестовете са надежден и не скъп начин да се проверяват хората за зараза от Covid-19.

Кирил Петков

"PСR тестът се прави от гърлен и носен секрет. Резултатът излиза в рамките на 24 до 48 часа. Сигурността е над 90%, а себестойността му е около 5 лв. на служител на седмица при всекидневно вземане на проби", каза Кирил Петков.

Различни експерти също изказват становище, че докато изолацията е необходим, но пасивен начин за справяне със заразата, масовото тестване е активен способ, а и предлага възможност да се намали високата цена, която хората и бизнесите плащат и в момента.

Асен Василев

"България е особено силна засегната от кризата, изтъкна Асен Василев. В сектори търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство има над 900 хил. работници; над 100 хил. в култура , спорт и развлечение, в недвижими имоти около 30 хил. Това прави над 1 милион души, които или са спрели работа, или работят в много малка степен. 

Това са бизнеси, които могат да издържат до месец и половина да изплащат някакво възнаграждение, но няма бизнес в България, който да издържи на спиране от 3 месеца.

Отделно 900 хил. са заети в промишлени предприятия и строителство, а има и завръщащи се от чужбина българи, които също отиват на трудовата борса."

Тази тревожна ситуация изисква по-активни мерки и план за излизане, при който работата да може да се възстанови, без да се рискува здравето на хората.

Чуйте разговора с Кирил Петков и Асен Василев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!