Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скуката е най-големият враг по време на самоизолация

Снимка: Pixabay

Бидейки в изолация, трябва да обърнем внимание на натоварването както на тялото, така и на мозъка, в противен случай могат да се появят промени в настроението, умора и проблеми със съня. Това обясни изследователят в Лабораторията за социална и когнитивна психология към Института по биомедицински проблеми Анна Юсупова, пише БГНЕС.

"При екстремни прояви астенизацията (недостатъчно тонизиране на нервната система) може да доведе до промени в настроението, умора, конфликти, трудно заспиване и невъзможност за почивка. Това е заплаха за хората поставени под домашна карантина", обяснява Юсупова.

Според нея, в условия на изолация, претоварената нервна система може да реагира парадоксално на външни стимули - на слабите прекалено остро, а на силните – пренебрежително. За да се предотвратят негативните последици в условията на самоизолация, психологът препоръчва хората да планират деня си и да спазват режим, както и да ангажират мозъка си с приятна активност. Тук всичко зависи от предпочитанията: от плетене и бродерия до настолни игри и четене на книги и филми.

Не трябва да забравяме за физическите натоварванията и упражненията, защото след тях ще се чувстваме по-бодри и освежени.

"Обичате ли да скачате на въже? Отлично. Не обичате да скачате - опитайте тогава, поне за известно време! Сега има огромен брой приложения с предложени физически упражнения за всеки. Не забравяйте да се занимавате с някаква физическа активност - това ще помогне не само за вашето телесно, но и за психичното ви здраве“, допълва Юсупова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени