Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Пламен Митев:

Българинът е най-силен, когато е обединен като народ

БНР Новини
Църквата "Св. Стефан" в Истанбул
Снимка: БГНЕС

"На днешния ден преди 160 години се случва нещо величаво, нещо нечувано. Българите организират една от най-успешните си акции в хода на борбата за църковна независимост", така започва разказът на проф. Пламен Митев за Българския Великден. Един от най-високите и безспорни моменти в българската история. 

Тогава на 3 април 1860 г., по време на тържествената великденска служба във все още дървения български храм "Свети Стефан" в Цариград, митрополит Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх и на негово място изрича „Всякое епископство православных“, което се произнася само от предстоятел на автокефална църква. Така Иларион Макариополски символично отхвърля властта на патриаршията над българското паство.

Сградата на българската църква се строи от 1849 до 1896 г. Осветена е през 1898 г.  Знаем легендата, че е построена от желязо, за да пренесе символично във времето продължителните борби на българския народ за църковна независимост. 

"Днес можем да потърсим опора във вярата, в историята и в примера на предците – те ни показват, че когато сме обединени, сме силни, каза проф. Митев.

Истинсктото християнство е в сърцето, в ума и в душата. Другото е въпрос на лицемерие. Така че ограниченията, свързани със ситуацията, не би трябвало по никакъв начин да накърняват религиозните ни чувства", каза още той по повод мерките, свързани с изолацията и наближаващия Великден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!