Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Предложението за генерична замяна на лекарства в аптеките обслужва търговски интереси

Снимка: Ани Петрова

Българският лекарски съюз (БЛС) е против предложението на Българския фармацевтичен съюз да бъдат направени законодателни промени, които да дадат възможност лекарствен продукт, който не е наличен в аптеката, да бъде генерично заместен от магистър-фармацевт след съгласието на пациента. Генеричното заместване е възможно само за лекарства без рецепта, смятат лекарите.

Според Българския фармацевтичен съюз има неразбиране на генеричната политика и те предлагат генерично заместване само в случаите, в които едно лекарство се замества с друго, но със същата активна съставка.

БЛС смята, че предложението е в ущърб на пациентите и лекарите и обслужва търговски интереси, заяви пред „Хоризонт“ д-р Иван Маджаров, председател на Съюза. Генеричната замяна може да доведе до сериозни последствия за здравето на пациентите, смята той:  

„Лекарят преглежда, поставя диагноза, обсъжда лечението с пациента и след това проследява лечението. Ако някой от пациентите просто иска да си купува лекарства, защо да идва до кабинета? Ако имаше поне малко насоченост към прогенерична политика в предложенията на КРИБ и Българския фармацевтичен съюз, може би щяхме да ги обсъждаме... Ако предложението бъде прието, аптеките ще зареждат само това, което им е изгодно, и ще продават, което те решат. Конкуренцията ще намалее и ще бъде застрашен пациентът“.

От Българския фармацевтичен съюз предлагат да има изключение за генерично заместване за лекарство, обект на специално лекарско предписание, биологични лекарства, имуносупресорите за лечение на трансплантираните, лекарства за лица под 16 години. Председателят на Съюза проф. Асена Стоименова се аргументира:

„В рамките на Европейския съюз генеричната замяна не е позволена само в Австрия и в Малта. И у нас. Във всички зрели общества лекари и фармацевти работят в екип. Има някакво неразбиране какво означава генеричната замяна. Това не е подмяна на тяхната воля, нито изземване на тяхната отговорност“.

Според БЛС генерично заместване трябва да има само когато става дума за медикамент, спрян от от производство или със спрян внос, за което трябва да бъде уведомен първо лекарят, а след това и фармацевтът.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени