Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50% ръст на сигналите в Инспекцията по труда

Снимка: БГНЕС

Близо 600 сигнали на граждани са постъпили в Главна инспекция по труда от 13 март, когато беше обявено извънредното положение до момента. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период, съобщават от институцията. 1/3 от всички сигнали са заплащането на труда. Следват сигнали, свързани с прекратяване на трудовото правоотношение. Инспекцията по труда е прекратила към момента плановите проверки и е насочила усилията си към решаване на сигналите. Извършват се проверки и за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса Covid-19.

Инспекцията по труда напомня на работниците и служителите, че и в периода на извънредно положение те не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие. Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни – например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск. Работодателят следва да им предостави веднага заповеди за прекратяване на трудовите договори, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения - за неизползван платен годишен отпуски, за неспазено предизвестие, ако им се дължи такова, за придобито право на пенсия и др. Срокът на предизвестие тече и по време на ползването на законоустановен отпуск.

Инспекцията ще се възползва от сигналната си функция и ще информира Прокуратурата за сигнали, в които се съдържат данни за престъпление. Например работниците информират за оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявления за неплатен отпуск и др., или за положени подписи на документи, каквито работниците твърдят, че не са полагали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!