Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето сигнали в Агенцията за закрила на детето са за т. нар. „родителски конфликти“

Елеонора Лилова
Снимка: БГНЕС

„Успяваме да изпълняваме функциите си дистанционно. От последните дни имаме 101 сигнала, от които само девет са по обикновената поща. Имаме 98 консултации по телефон и само една консултация на място... Голяма част от сигналите са за нарушаване на режима на лични отношения между детето и родителите, т. нар. „родителски конфликти“. Това каза пред БНР Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Агенцията обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и стартира извършването на дистанционни онлайн проверки.

В предаването „Хоризонт за вас“ Лилова поясни:

„Първо получаваме сигнал, може да се самосезираме, след това започваме проверката. Инспекторите ни съставят доклади. Председателят издава заповед за проверка. Към нашите методики сме актуализирали и извършването на дистанционна проверка. Служителите не отиват на място, а го проверяват от разстояние. Заповедта ще се връчва на директора или на ръководителя на проверявания обект чрез системата за сигурно електронно връчване. Ако администрацията не се е интегрирала към този модул, връчването ще се осъществява чрез изпращане на криптирани файлове на заповедта до официалната поща на проверявания обект. Ще се запознаем с проверявания по телефона“.

Елеонора Лилова подчерта, че вярва в ефективността на тези мерки. 

Интервюто с Елеонора Лилова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!