Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизлъчван концерт на Tapi Project тази вечер в „Аларма“

Сорин Персану, Свати Минакши и Йоги Санияуала в БНР (снимка: архив на „Аларма“ от август 2019 г.)

Стигнахме и до третия епизод от нашите „концертни петъци под карантина“. И след като по-миналата седмица бяхме в Кумаси, Гана (и във Варна) с Аюуне Суле, а миналата – в провинция КваЗулу-Натал (и в Пловдив) със Сибусиле К‘аба и Брадър Нафтали, този петък в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ смятаме да ви заведем в щата Гуджарат, Западна Индия, с ърбън-фолк триото Tapi от град Сурат – между другото, единствена по рода си група в 7-милионния мегаполис. Миналото лято доста попътувахме с тях из България, но за разлика от концертите им на всички други летни форуми, на които свириха, участията им в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ през август 2019 г. в София и Пловдив, както си му е редът, бяха надлежно записани и документирани.

Tapi Project иначе е по-многочислена формация, но на дългото европейско турне миналата година ги слушахме като трио – Йогендра Санияуала (китара, програминг, автор на песните), Свати Минакши (вокали) и Сорин Персану (бас и мелодика). Последният не е индиец, румънски музикант е, дори българската публика е имала възможност в миналото да го гледа на и на по-големи сцени – с две ключови парти формации от последното десетилетие – PoPa SapKa и Basska. А с музикантите от Tapi Project се запознава… в Япония. Не по-малко интересна е срещата на Йоги и Свати:

„Свати пееше в една местна банда, а аз, като член на по-позната в Индия група, бях в журито на конкурса, на който те се явиха. Спечелиха конкурса… Бяха наистина лоша група, но с много добра певица. След конкурса аз просто се приближих до нея и ѝ предложих да сформираме нова група. В моята си група тогава бях певец и басист. Обаче бях много лош певец…“ – из интервю за Портал „Култура“

Освен музикант, Йоги Санияуала е и режисьор на късометражния филм Vyom’s Letters, където също се изявява и като актьор. Иначе, в музиката на формацията ще откриете всякакви локални и глобални влияния – от Radiohead до Нина Симон и от северната мистика на Бьорк и Ане Брун до песните на пакистанската певица Абида Парвин. Текстовете им са основно на хинди и гуджарати, но с преплетени фрази на урду, а тази песен, която изпяха специално за българската публика, когато се качихме на Белоградчишките скали, още не е записвана в студио и може да се чуе само тук!

В ситуацията на повсеместна изолация и карантина по-рано днес Йоги и Свати ни изпратиха следното послание от родния си град Сурат, където също всички са по домовете си:

„Здравейте от Сурат, 7-милионен град на разцвет на ювелирната, диамантената и текстилната промишленост. Ние също сме заключени у дома поради тази невиждана досега ситуация в световен мащаб, причинена от COVID-19. Не сме излизали от… 10 дни. Всички търсим най-добрите начини да сме и креативни, но и ангажирани, докато седим в къщи и слушаме любимата си музика, гледаме филми, прекарваме повече време с децата, рисуваме, чуваме се с приятели по телефона, но същото така… ние двамата като че ли и релаксираме повече, защото не търчим след нищо. Така че това е и време да останеш със себе си, да размишляваш, да се запиташ „Кой съм аз“ – най-важния въпрос… Надяваме се, че и ситуацията в България не е толкова лоша, колкото в други страни. Ние имаме приятели по целия свят, с които непрекъснато се чуваме, за да се уверим, че са си у дома в безопасност. И това е нашият призив и към вас – стойте си у дома в безопасност. Това е единственият начин да преминем през всичко това… В Индия е много по-сложно поради огромния брой на хората – 1.3 милиарда души. Това са толкова много и различни хора и да достигне посланието до всеки от тях е много, много трудно. Всички правим най-доброто, което можем, разбира се, защото всички сме заедно в това… Просто останете силни, пуснете корени за известно време, останете за малко със себе си, в безопасност и… бъдете щастливи, защото щастието също е важно. Слушайте ни по радиото с тези песни, които извират директно от сърцата ни, и… до следващата ни среща в България!“

Концертът, който ще чуете, е организиран от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на 5 август 2019 г. във „Фотосинтезис“ на бул. „Васил Левски“ и е записан от отдел „Външни предавания“ на БНР. Слушайте го тази вечер от 21.30 до 23.00 ч.  по програма „Христо Ботев“.

СНИМКА: Сорин Персану, Свати Минакши и Йоги Санияуала в БНР (архив на „Аларма“ от август 2019 г.)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!