Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ще заседава извънредно в понеделник

Днес се провежда извънредно пленарно заседание на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще заседава извънредно в понеделник от 9,00 часа като в дневния ред на заседанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на закона за държавния бюджет и второто четене на закона за мерките и действията по време на извънредното заседание.

В хода на дискусията спор предизвика въпросът за автоматичното увеличаване на възнаграждението на депутатите на всяко тримесечие и предложението на ГЕРБ за тяхното замразяване. Депутатите заговориха и за дарителство. Йордан Цонев от ДПС:

"26 души е нашата парламентарна група. Ние направихме дарение колкото, малко повече от най-голямата парламентарна група и два пъти по-голямо от втората по големина парламентарна група. Имаме право да говорим за дарение".

БСП внесе предложение за замразяването на депутатските заплати до техния размер с тези от 43-тото Народно събрание, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова:

"Интересно ми е при този начин на работа на парламента, който вземаме днес като решения, защото ние ще бъдем против, кога ще се съберем да променим правилника за работа на Народното събрание и да си замразим заплатите, Ви питам, госпожо председател? Няма изгледи скоро да имаме следващи заседания, след като гласуваме бюджета и удължаването на извънредното положение. Да не би всичко пак да остане на думи? Да, ние сме за това. Да се намалят, да се замразят, да бъдем солидарни не само на думи и сме за това от четири години".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ апострофира социалистите:

"Вие лично гласувахте ли на 13-и решението за извънредното положение в страната, за да покажете на българския народ дали Вие лично сте гласували. Дали Вие гласувахте лично мерките, които се наложиха? И трети въпрос: Вие изпълнихте ли ангажимента си към държавата, като върнахте субсидията?".

Решено бе депутатите да се регистрират един час преди заседанието и да гласуват 30 минути след приключване на разискванията.

Кворумът ще се отчита чрез компютъризираната система за гласуване.

По време на дебата се чуха и мнения за възможността за дистанционни заседания и гласувания, но притесненията бяха, че такава възможност не се дава според Конституцията и подобно решение ще трябва да се търси с Конституционния съд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!