Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“

Екатерина Захариева по време на видеоконферентна връзка, чрез която се състоя Съвет „Външни работи“.
Снимка: МВнР

„Имаме две спешни задачи – да продължим да се борим с разпространението на коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките ни и на общия пазар на ЕС“. Това заяви днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“, съобщи МВнР.

Тя подчерта и големите предизвикателства, пред които сега е изправен транспортният сектор в Европа и призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи.

Министрите обсъдиха и по-добрата координация в рамките на ЕС за завръщането на европейски граждани от трети страни, включително с помощта на общоевропейски полети.

По данни на ЕК към момента извън съюза остават още 250 000 европейци. Екатерина Захариева благодари на колегите си за съдействието за връщане на български граждани.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че репатрирането става по-сложно с всеки изминал ден, тъй като много авиокомпании са спрели полетите си и много страни затварят въздушното си пространство.

По време на съвета България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави.

„Смятаме, че в срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат подкрепени директните ни съседи от Западните Балкани и „Източното партньорство“, каза Екатерина Захариева.

В дневния ред на Съвет „Външни работи“ бе и борбата с дезинформацията, свързана с разпространението на коронавируса.

Външните министри от ЕС бяха единодушни, че трябва да се засили сътрудничеството в тази област. Дискутирана бе и необходимостта от активна комуникационна стратегия, чрез която ЕС да представя своя принос към трети страни и в глобалните усилия за справяне с пандемията от Covid-19.

Неформалното заседание бе част от активната комуникация на министрите на външните работи от ЕС по повод пандемията от коронавируса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени