Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите обсъдиха актуализацията на бюджета

Парламентарната Бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2020
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета бе обсъдена на първо четене в пленарната зала. В нея е заложено увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева при настоящ таван от два милиарда и 200 милиона лева. Прогнозираният дефицит е 3 млрд. и половина лева.

Освен увеличаването на лимита на новия дълг, с актуализацията се предвижда един милиард трансфер към фонд "Безработица" и 700 милиона лева за увеличаване на капитала на банката за развитие. Това са част от мерките, с които държавата ще подпомогне бизнеса и гражданите в условията, когато към момента нито един допълнителен лев не е постъпил от Брюксел у нас, категорични са управляващите.

БСП обаче ще предложат свой вариант на мерките за подпомагане на бизнеса, защото предложените от кабинета няма да сработят, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова:

“Тази актуализация на бюджета не решава проблемите, възникнали от кризата, тя ги задълбочава. Ще се вземе този огромен заем от 10 млрд., но той няма да стигне до онези, които имат най-голяма нужда, а ще се връща. Както казва самият премиер – от децата и от поколенията след тях“.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че партията ще подкрепи правителството в първите мерки за овладяване на кризата, въпреки че е в опозиция. По думите на депутата - най-вероятно ще се наложат и последващи мерки.

Финансовият министър Владислав Горанов поиска доверието на депутатите, за да овладее ситуацията:

“Колеги дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи в най-подходящия момент, след което вие ще вземете решение как да се изхарчат. Днес взимаме решение за милиард и 70 милиона. Един милиард в подкрепа на фонд “Безработица“, 70 милиона за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансиране на лихвените разходи, ако те се увеличат. Нищо друго днес не предлагаме повече или по-малко“.

Късно снощи Европейският банков орган даде насоки за възможен мораториум върху кредитите на хората, които изпитват трудности заради кризата с Covid-19. Банките у нас имат пет дни да представят на БНБ предложенията си, припомни Горанов:

“Тези, които действително са били коректни към банките си, тези които действително страдат само от проявлението на коронавируса, ще могат и дочакваме до няколко дни Българската банкова общност да адаптира решенията на Европейския банков орган по отношение на прилагането на правилата за отсрочване на кредитни задължения“.

След като изчерпат и последната точка от дневния си ред, депутатите ще пристъпят към гласуване.

На второ четене актуализацията ще бъде разгледана в неделя в ресорната комисия и в понеделник в пленарната зала.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от