Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия изпрати на Сърбия помощ за справяне с коронавируса

Руски самолет ИЛ-76
Снимка: архив

Русия изпрати в Сърбия 11 военнотранспортни самолета с медицинско оборудване и специалисти, които да се включат в борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. 

Военнотранспортните Ил-76 излетяха от летище „Чкаловски“ в Московска област. В небето над Сърбия бяха ескортирани от изтребители МИГ-29 на сръбските военновъздушни сили и се приземиха на летище „Батайница“ на 20 км северозападно от Белград. В церемонията по посрещането участваха сръбският премиер Ана Бърнабич и министърът на отбраната Александър Вулин, които благодариха на Русия за помощта. В Сърбия пристигнаха 87 военни медици и специалисти по радиационна, химическа и биологична защита със специално медицинско оборудване и 16 единици военна техника. 

Днес в сградата на Военномедицинската академия в Белград е планирано съвещание с представители на министерствата на здравеопазването и на отбраната на Сърбия. На съвещанието ще бъдат определени обектите, където ще работят руските специалисти. Изпращането на помощта беше договорено в четвъртък в телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Александър Вучич.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!