Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Отпушиха обществените поръчки, лизинговите вноски също може да се отсрочват“, пише „24 часа“. Депутатите приеха необходимите поправки в Закона за извънредното положение. Разрешени бяха и съдебни заседания да се провеждат онлайн. 

„Труд“ също пише за приетите от депутатите мерки с акцент „Оставят на длъжниците по 610 лева на месец“. Може да се бавят само плащания по кредит и лизинг. Новите правила се отнасят и за взетите бързи заеми.

„Монитор“ пише, че банките ще трябва да представят до 5 дни проект за кредитна ваканция. Решението е на БНБ въз основа на насоки на Европейския банков орган. Основната идея е да се подпомогнат клиентите на търговските банки в периода на кризата.

С промени в Закона за енергетиката, приети от ресорната парламентарна комисия, се предвижда изравнителните сметки за абонатите на парно и газ да са в тяхна полза, пише „Монитор“. Домакинствата с ежемесечно отчитане ще получат сумите веднага. Окончателното приемане на промените може малко да се забави, защото, преди второто четене, ще се внасят уточняващи корекции, това е казал председателят на енергийната комисия Валентин Николов от ГЕРБ, цитиран от изданието.

„Започват да правят Ф-16 за България“, съобщава „Телеграф“. новите изтребители ще влязат в строя след 3 години. „Кризата с Covid-19 не засяга производството“, е цитирана Мерилин Хюсън, президент и главен изпълнителен директор на концерна-производител на самолетите.

Съботният традиционен очерк на „24 часа“ е с тема „Идва ли краят на изнасянето от България?“. Вестникът търси информация къде по света колко българи има, защото няма точни данни. От страната излизат основно млади хора, за да учат и работят, а у нас се завръщат възрастни вече хора с изработените и спестени от тях пари.

Съботният гост на „Труд“ е Иван Гарабитов, заслужил треньор по борба, впоследствие и терапевт, разработил е уникална методика за лечение. Гарабитов съветва в днешните кризисни дни да закусваме с накиснат лимец, смесен с мед и орехови ядки. „Бактериалното оръжие не е нещо ново, но здравата имунна система е защита“, казва той.

Цялата следваща седмица ще е слънчева, пише „Телеграф“. Прогнозата на метеоролозите е, че за предстоящия обичан празник Цветница на 12 април температурите ще са до 20 градуса. Преди това обаче, днес и утре ще е малко по-хладно и с валежи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна