Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските лейбъристи с нов лидер

| обновено на 04.04.20 в 14:04
Кийр Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киър Стармър е новият лидер на британската Лейбъристка партия. Той спечели още в първия кръг на гласуване, като събра повече от 50 процента от гласовете.

Киър Стармър победи другите двама претенденти – Ребека Лонг-Бейли и Лиса Нанди – при гласуването на партийните членове, просъюзните дейци и регистрираните привърженици на партията и наследи Джереми Корбин като лидер на опозицията.

Стармър обяви, че „ще води тази велика партия в нова ера с увереност и надежда“.  Като първа своя задача, встрани от политиката, Стармър обяви излизането с ясна позиция на лейбъристите срещу заплахата от коронавируса, след като бе поканен да участва в многопартийни преговори с премиера Борис Джонсън за справяне с пандемията.

Стармър бе фаворит на букмейкърите след тримесечната кампания, в която обяви, че е в най-добри позиции да обедини партията и да я върне на власт след тежката загуба на извънредните общи избори през декември, принудили, на практика, Джеръми Корбин да се оттегли.

Киър Стармър е адвокат по професия и преди да стане депутат през 2015 година бе начело на Кралската прокурорска служба. В екипа на Корбин повече от три години той отговаряше за Брекзит. За заместник-лидер бе избрана Анджела Райнър, досегашен министър на образоването в сянка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени