Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекари напускат болницата в Белоградчик, Общината очаква помощ от държавата

Снимка: Радио ВИДИН

Трима лекари са подали оставки, като още един е заявил желание да напусне болницата в Белоградчик. Без четирима основни лекари лечебното заведение не може да продължи да работи повече, смята председателят на Общински съвет Белоградчик Боян Минков:

"Аз, като председател на Общинския съвет, и кметът Борис Николов направихме среща, на която въпросните лекари не дойдоха. Дойде само един от тях. Дойдоха двама лекари, които желаят да продължат работа, но само с тях не става. И според самите тях, нищо друго не може да се направи, освен болницата да спре работа. Всъщност, не, не може да се направи, тя на практика вече не функционира. Лекарите се възползват от член в закона, който им дава право да напуснат без предизвестие, във връзка с това, че не са получавали заплати. Това е така, изплащаме им платите с голямо закъснение. Въпросът е, че по никакъв начин не можем да ги задържим и разчитахме само и единствено на техния морал. Това, което трябва да се направи, е да свика спешно заседание на Общинския съвет, но това е една формалност, защото болницата влиза в ликвидация. Не се намират доброволци, няма как да продължи да работи тази болница по този начин".

Според Боян Минков държавата трябва да се намеси и да помогне болницата да продължи да работи:

"Ако сега държавата не се намеси по някакъв начин, няма формула, ние не можем да кажем какво точно да се направи, но в ситуация на извънредно положение смятам, че държавата би могла по някакъв начин да се намеси и да ни помогне, защото ние нямаме никаква възможност. Нищо не можем да направим. Нито едно отделение не може да функционира повече без тези лекари, които си подадох оставките. Една от 11-те болници в България преди Освобождението е била нашата, белоградчишка болница. 270 души персонал е имала, стигнахме до тук, че в момента няма кой да лекува. Само и единствено държавата може да ни помогне, никой друг. Оставяме огромен брой хора без здравно заведение, а ние със собствени сили не можем".

От своя страна директорът на Регионална здравна инспекция Видин д-р Венцислав Владински обясни, че болницата все още работи. А във връзка с оставките обясни:

"В понеделник бях там, те уж се съгласиха. Във вторник имаше заповед на управителя за сформиране на екипи за евентуални случи на коронавирус. Болницата е определена за по-леките случаи, по-тежките с респираторните симптоми са тук, във Видинската болница. И те се съгласиха, но в сряда тези, които бяха посочени в заповедта за екипите, започнаха да си подават молби за напускане. Това е неприятно, но против волята на никой не може да се направи нищо. Така че в понеделник евентуално пак ще бъда там, за да видим как ще се процедира, но най-вероятно, при това положение отиват нещата към прекратяване на дейността".

Д-р Владински ще обсъди с медиците и възможността да продължат да лекуват пациенти с други заболявания.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от