Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови проверки в Гърция за цените на горивата, храните и предпазните маски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови проверки в Гърция за цените на горивата, храните и предпазните маски. Министърът на развитието Андонис Георгиадис заплашва с глоба до 1 000 000 евро за спекула с цените по време на криза.

За ден са наложени глоби в размер на 60 хиляди евро за нелогично високи цени на горивата на остров Крит, съобщават от Министерството на развитието в Атина. 

Екипи от ревизори и полиция извършват внезапни проверки по бензиностанциите в цялата страна, за да се спре спекулата с цените на бензина. На много места е констатирано, че вместо да се понижат драстично цените на горивата - остават високи.

Търговците на месо и яйца са задължени да подадат по електронен път информация за наличното количество на стоката, както и програмираното зареждане в дните преди Великденските празници. Властите в Гърция се страхуват от спекула с цените заради завишено търсене от потребителите.

Асоциацията за защита на потребителите съобщава за много случаи на оплакване от високи цени на маски, ръкавици и препарати за дезинфекция, въпреки че правителството намали данъците върху тези стоки.

"Не е време за печалби за сметка на потребителите. Глобихме с 59 хиляди евро фирма-производител на дезификанти за високи печалби", заяви министърът на развитието Георгиадис.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени