Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адм. Ефтимов: Модернизацията на армията остава приоритет, възможно е разсрочване на плащанията

Адм. Емил Ефтимов
Снимка: Пресцентър на Министерството на отбраната

„Ролята на българската армия във форсмажорните обстоятелства е ясна. Извършваме предварително планиране. Имаме натрупан опит с органите на МВР. Логиката е да бъдем в помощ на МВР, те са на първа линия. Може да отидем на границата, да помогнем за ограничаване на придвижване – това са част от опциите, в които можем да помогнем“. Това каза пред БНР новият началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той поясни, че има два положителни резултата за Covid-19 на военнослужещи, единият е зад граница, в Букурещ, предстои да бъде изписан, а другият случай е от Карлово, лекува се в Пловдив и е стабилизиран.

„Приоритет е здравето на военнослужещите. Но трябва да предприемем мерки в съответствие с обстановката. Бяхме пред дилема дали да започнем мисиите, дежурствата не могат да спрат, плаването на корабите и летенето на самолетите, също“, допълни адмирал Ефтимов в предаването „Неделя 150“.

По думите му в актуалната ситуация проектите за армията ще останат приоритет, „възможно е разсрочване на плащането им, но модернизацията върви по план“.

Адмирал Емил Ефтимов подчерта, че Денят на храбростта и Българската армия – 6-и май, е под въпрос.

„Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника“. 

Адмирал Евтимов посочи сложното време на геополитически предизвикателства:  

„Опитът ми в НАТО ми дава обективен поглед върху процесите... Искам хората да ме запомнят с инициативността във всички длъжностни нива, искам да виждам инициативни военнослужещи за вземане на ефикасни решения“. 

Интервюто с адм. Емил Ефтимов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна