Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран: Икономическите дейности, криещи най-малък риск, ще бъдат подновени на 11 април

Хасан Рухани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Иран заяви в неделя, че от 11-ти април ще бъдат възобновени "нискорисковите" икономически дейности в близкоизточната страна, която е най-тежко засегнатата от епидемията от коронавирус в региона, предаде Ройтерс.

Иран се бори да ограничи разпространението на силно заразната болест  Covid-19, но властите също така са обезпокоени, че мерките за ограничаване на обществения живот биха могли да разрушат и без това намиращата се под международни санкции държава.

"Под надзора на здравното министерство всички онези икономически дейности с нисък риск ще бъдат възобновени от събота", заяви президентът Хасан Рухани в обръщение по държавната телевизия и добави, че "тези дейности няма да бъдат подновени в столицата Техеран до 18 април".

"Две трети от всички служители на иранското правителство ще работят от събота, 11-ти април, дистанционно (извън техните офиси). Решението не противоречи на съветите на здравните власти за оставане на хората у дома", посочи той.

Хасан Рухани не конкретизира какво точно има предвид под нискорискова икономическа дейност, но заяви, че забраната  на "дейностите с висок риск" като училища, университети и различни социални, културни, спортни и религиозни събития ще бъдат удължена до 18 април.

Здравното министерство на страната  съобщи, че броят на смъртните случаи в Ислямската република е достигнал 3 452 при общо 55 743 заразени иранци, като това е увеличение на починалите за последните 24 часа с най-малко 100.

Ройтерс отбелязва, че редица ирански официални лица се оплакаха многократно, че много иранци са пренебрегнали призивите да останат вкъщи и да отменят плановете за празнични пътувания в страната, които започнаха на 20 март.

С оглед на това местните здравни власти предупреждават за нова вълна от коронавирусни инфекции в Ислямската република.

Правителството на Иран се въздържа от налагане на блокада на градовете, но забрани междуградските пътувания - първоначално  до 8 април. Рухани вече обяви, че тази забрана ще бъде удължена до 18 април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени