Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната изолация в Гърция продължава поне до 27 април

| обновено на 05.04.20 в 15:08
Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Гърция продължи мерките за социална изолация до 27 април. Затяга се контрола на движение заради риска от разпространение на коронавируса. Южната ни съседка остава с нисък ръст на заразените, а починалите са 68 души. Под карантина е поставен и втори мигрантски лагер до Атина.

Наложително е да се продължат мерките по ограничаване на движението и социалната изолация, защото месец април е критичен за разпространение на заразата, заяви гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикиляс.

Полицията увеличи екипите по контрол на движението, като наложените глоби в последните дни са над 20 000. Приходите от тях се внасят в специална сметка за борба с короновируса.

Проблемът пред гръцките власти е да се спре пътуването в дните преди Великденските празници.

Очаква се блокиране на националната пътна мрежа с изключение на товарни камиони с хранителни продукти.

Затворени остават църковните храмове. В тях се отслужва литургия, която се излъчва от държавната телевизия ЕРТ.

Министърът на финасите Стайкурас съобщи, че компании, които уволняват служители няма да получат помощи и разсрочване на задълженията.

Гърция постави под карантина втори лагер за мигранти и бежанци тази седмица.

Гърция е поставила под карантина втори мигрантски лагер тази седмица след като 53-годишен мъж в лагера е дал положителен резултат на тест за коронавирус, съобщи днес гръцкото министерство за миграцията, цитирано от Ройтерс.

Заразеният е афганистанец  и живее заедно със семейството си в лагера в Малакаса, където се намират още стотици други мигранти и кандидати за убежище. Мъжът е прехвърлен в болница в Атина.

Установяването на лицата, с които той е бил в контакт, ще продължи, а агенцията за обществено здраве се опитва да проследи пътя на заразата с вируса.

Лагерът в Малакаса, на 40 километра североизточно от Атина, ще бъде поставен под карантина за две седмици, съобщи министерството за миграцията, като уточни, че полицейската охрана на лагера ще бъде подсилена. Лагерът започна да функционира миналия месец за настаняване на мигранти, пристигнали след 1 март.

В четвъртък гръцките власти поставиха под карантина лагера в Рицона в Централна Гърция, след като 20 кандидати за убежище дадоха положителен резултат на тест за коронавирус. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна