Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Русия се ангажира с конструктивни преговори за петрола

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия желае конструктивни преговори за ситуацията на петролния пазар и не вижда алтернатива на диалога, съобщи в неделя агенция Интерфакс, цитирайки интервю на говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за телевизия "Русия-1".

"Русия не подкрепя прекратяване на сделката във формата "ОПЕК +" за съкращаване на петролното производство. Президентът Владимир Путин и Русия се ангажират с конструктивен процес на преговори с международни партньори, който няма алтернатива за стабилизиране на международния енергиен пазар", допълни той.

В интервюто за телевизия Русия-1 той добави, че "всяко увеличение на производството би довело до по-нататъшни спадове на цените на петрола, без нито една страна да спечели от това".

Относно предстоящата глобална икономическа криза, причинена от коронавирусната пандемия, Песков призова за "координация на действията и на антикризисните мерки" от всички руски федерални региони, тъй като предстои "много работа".

Междувременно държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco взе решение да не публикува днес (5-и април) своите петролни цени за месец май, както обикновено прави компанията, съобщават местни медии. И през миналия месец Aramco също забави обявяването на своите цени за доставка за следващия месец, което обикновено идва на всяко 5-о число на месеца.

Вместо това компанията ще изчака предстоящата среща на "ОПЕК +", която беше отложена за 9-и април, посочи Ройтерс. Цените за май обаче вероятно ще бъдат обявени до края на следващата седмица.

Решението на Saudi Aramco идва, след като цената на петрола се понижи с над 50% през тази година на фона на пандемията от коронавирус и ценовата война между Москва и Рияд.

Тези новини изглеждат позитивни преди очакваната с голям интерес среща на "ОПЕК +" следващия четвъртък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени