Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 73 души са починали в Турция от Covid-19, заразени са над 27 000

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още 73 души са починали от корона-вируса в Турция в последните 24 часа, съобщи здравният министър на страната. Общият брой на жертвите на заболяването в югоизточната ни съседка достигна 501.

Общият брой на заразените в Турция надхвърли 27 000 души, след като в последното денонощие още над 3100 души са дали положителни проби за заболяването. Броят на направените тестове в Турция за денонощие надхвърли 20 000. До момента в страната са били извършени над 180 000 теста.

256 пациенти са били излекувани днес, а броят на възстановените от болестта хора надхвърли 1000.

На хората между 20 и 65 години в страната безплатно ще бъдат раздавани маски. Всеки има право на по 5 маски седмично, след като по-рано беше въведено изискването за носенето им в магазините, на други обществени места и в градския транспорт. Всеки може да попълни искане на електронен адрес. Здравното ведомство и министерството на транспорта в Турция са се споразумели пощенската служба да раздаде маските по домовете на хората. По-рано на входовете на пазари и на спирки на градския транспорт полицаи и охранители раздаваха безплатни маски.

Вътрешното министерство направи изключение за работещите на възраст между 18 и 20 години от забраната за излизане на лица под 20 години на улицата, която въведена вчера.

Учен от Анкарския университет е изолирал вируса SARS-COV-2, което може да бъде важна стъпка в по-нататъшната борба с коронавируса. Негов колега от университета „Хаджеттепе“ mcu съобщи, че е била успешно изпробвана ваксина на животни. Проф. Атеш Кара написа в „Туитър“, че инжектирана на животни ваксина е дала имунен отговор, произвеждайки антитела и сега идва време да се провери дали тя може да защити и хората. Паралелно, по друг проект за ваксина работят и учени в Измир.

Според доклад на опозиционната Народнорепубликанска партия, около 5 млн. души са загубили работата си вследствие на временното спиране на работата на около 200 000 търговски обекта, сред които кафенета, барове, ресторанти и магазини, заради епидемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени