Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън влезе в болница заради неотшумяващите симптоми на коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън.
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън е бил приет в болница с коронавирус, след като симптомите не отшумяха 10 дни. От Даунинг стрийт съобщиха, че мярката е превантивна, но приемането му в болница потвърди слуховете от няколко дни, че положението му постоянно се влошава.

Официалното изявление от Даунинг стрийт гласи, че по съвет на лекаря на премиера той е бил приет в болница за тестове и че това е превантивна стъпка, тъй като Джонсън вече 10 дни продължава да има симптомите на заболяването след дадената положителна проба.

Посочва се още, че Борис Джонсън продължава да е начело на правителството, но външният министър Доминик Рааб е готов да поеме неговите функции, ако това се наложи, като със сигурност ще председателства заседанието на кабинета днес сутринта.

Премиерът се надяваше да се върне на работа в петък след седем дни на самоизолация. По-рано през седмицата бе съобщено, че годеницата на Джонсън – Кари Симъндс – също има симптоми на заболяването.

Междувременно главният медицински съветник на шотландското правителство Катрийн Колдърууд подаде оставка заради нарушаване на карантината. Тя бе остро критикувана, че докато призовава другите да стоят по домовете си, два пъти е посетила вилата си на морето.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пожела бързо оздравяване на Борис Джонсън. Тръмп предупреди американците да се приготвят за “ужасяващ” брой на смъртните случаи през следващите няколко дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна