Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета: Как да се смекчи ударът върху икономиката ни от кризата с Covid-19

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Актуализацията на бюджета, чиято цел е да смекчи удара върху икономиката ни от кризата с Covid-19, ще бъде разгледана на второ четене в пленарната зала. Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв. Държавата е готова да поеме и 60% от осигуровките по схемата 60 към 40, което трябва да бъде отразено в текстовете. Кабинетът иска увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева.

Настоящият лимит на новия държавен дълг е 2 милиарда и 200 милиона лева, като управляващите искат максимална гъвкавост при търсенето на финансов ресурс. Част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана до 10 млрд. лв., няма да бъде теглена на първо време. Друга част обаче е необходима за попълване на дефицита и за капитализацията на Българската банка за развитие. Вчера - на извънредно заседание, ресорната парламентарна комисия реши да увеличи обема и на глобалната облигационна програма, който в момента е осем милиарда евро, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ:

"5 милиона и 144 милиона са изтеглени, изразходвани. До 8 милиарда остават 2 милиарда 856 милиона евро. Да бъдат увеличени с още 2 милиарда, т.е. да имаме лимит по тази програма 4 милиарда 856 милиона евро."

Това не означава, че ще бъде използван целият лимит тази година, а се предоставя гъвкавост на кабинета, уточни Стоянова, която оттегли предложението си финансиране през Международния валутен фонд да бъде заложено като опция в актуализацията на бюджета. Това стана по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, който е убеден, че е твърде рано за подобен дебат, а и страната ни има достатъчно гъвкавост за работа с международни финансови институции:

"Международни финансови институции не означава Международен валутен фонд. Тук се включва и Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа, от които вече сме ангажирали ресурс по многогодишното споразумение, свързано с финансиране от европейските фондове."

Бюджетната комисия отхвърли предложенията за промени, направени от БСП, които включваха директно подпомагане на всички засегнати икономически от Covid-19.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!