Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Потребявайте с много мисъл, всяка стотинка става особено ценна в условията на криза, пише „24 часа“. Вестникът предлага съвети как да се спрат или да се намалят така наречените скрити разходи. По изчисления на КНСБ и експерти, без значение дали ходим на работа или сме принудително вкъщи, за тричленно семейство са необходими малко над 2 300 лева на месец.

„Спекулата се развихри“ е водещото заглавие на „Земя“. Цените на храните и продуктите се повишиха чувствително.  По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата, картофите са поскъпнали с 26 на сто, морковите - с 44 процента,  лимоните - с над 43 на сто.

В агроприложението на „Телеграф“ пише, че Брюксел облекчава земеделските стопани заради кризата. Повишава се размерът на авансовите плащания. Пренасочват се и средства от всички фондове за преодоляване на щетите от кризата с коронавируса.

„Реанимират мярката 60 на 40“ е водещото заглавие на „Труд“. НОИ и бизнесът ще си делят осигурителните вноски. Днес депутатите ще обсъждат промени в текстове в Закона за извънредното положение, има пропуски и противоречия, пише вестникът.

Готова военна продукция не може да стигне до купувачите си заради блокираните граници. „Телеграф“ цитира министъра на икономиката Емил Караниколов. Според него „Мярката 60 на 40 в помощ на бизнеса може да се промени в 70 на 30 след месец“. 

В интервю за „Труд“ председателят на Камарата на строителите инженер Илиян Терзиев предлага електронни търгове, които ще помогнат на бизнеса да оцелее.  Той е убеден, че ако чиновниците не си свършат работата, в държавната хазна няма да постъпят милиардите данъци и такси от строителния сектор. Инж. Терзиев подчертава, че са необходими още промени в Закона за извънредното положение в полза на това строителството да не спира.

В интервю за „24 часа“ председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев споделя: „Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса - докато дойде денят на спасението, може да няма какво да се спасява“.

Успоредно с това главният редактор на изданието Борислав Зюмбюлев призовава: „Не губете вяра в капитализма и умните хора“. Вестникът предлага и част от картината в страната в условията на извънредното положение -  община Хисаря почти е фалирала, бащи са спрели да плащат издръжка, производители изхвърлят готов разсад, защото няма къде да го пласират.

Откриват се допълнителни офиси към бюрата по труда в цялата страна, пише „Монитор“. Повече от пет хиляди са вече останалите без работа заради спряна дейност в условията на извънредно положение. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обаче успокоява, че след края на кризисните условия ще има нови мерки за подпомагане на бизнеса и за възстановяване.

Националният консултант по кардиология проф. Иво Петров изразява надежда, в интервю за „Монитор“, че е възможно да ни отмине епидемията от Covid-19. Според него генетичното разнообразие на българите вероятно е причина да сме изградили колективен имунитет. Той е убеден, че предприетите от държавата мерки дават добър резултат.

„Компенсациите за евтиния газ се отлагат“, пише „Дума“. Брюксел не разрешава да се връщат пари за парно със задна дата. Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващата партия ще е готова с решение как да се гласуват промените в Закона за енергетиката по казуса, пише левият вестник.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от