Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кръстев: Дигитализацията ще даде предимство на бизнеса ни след кризата

Снимка: Архив

Още няма конкретика по структурирането на проекта за финализирането на електронното здравеопазване с помощта на 15 000 безвъзмездно дарени работни часове от IT бизнеса на държавата. Това каза пред "Хоризонт" Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

„На практика това беше количество часове, които компаниите заявиха като дарение, което би се използвало за нещо, което е приоритетно в тази ситуация за държавата.” След обявяването на инициативата и други компании са заявили интерес да се включат, посочи Кръстев. 

В ситуация на глобална криза за някои от компаниите поръчките намаляват и се забавят, така се освобождава работен ресурс в полза на обществото, допълни той.

Очевидно има пропуски в много от процесите на дигитализация на икономиката, но това е и възможност за една сравнително малка икономика да се фокусира върху тази дигитализация, подчерта Кръстев.

Секторът, а и цялата икономика, очаква, ако не веднага, то на следващ етап, държавата да предприеме действия по дигитализацията, автоматизацията въобще – как тези процеси са регулирани и каква законова рамка имат ще е нещо, което ще бъде ключово за това България да се позиционира по адекватен начин спрямо други пазари занапред.”

"Ако държавата успее бързо и адекватно да промени регулации в определен тип сектори, да въведе дигитализация в много от процесите, в които в момента я няма, това ще е нещото, което на бизнеса му трябва, за да бъде по-адекватен по отношение на глобалната среда. Това ще е достатъчно, за да му създадем на този бизнес конкурентно предимство”, изтъкна Кръстев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!