Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT специалистът Божидар Божанов:

Новото мобилно приложение ще следи по-структурирано протичането на епидемията

Важно е да се използва единна методология и честота на докладване на случаите в страната

Божидар Божанов
Снимка: БТА

Сложно е не самото изграждане на национална отворена база данни за коронавируса, колкото събирането на адекватни данни в нея по единни стандарти. Това каза пред "Хоризонт" IT специалистът Божидар Божанов.

„Сложната задача не е самото изграждане на такава система. Дори за началния период, дето се казва, и на Еxcel може да се води нещо такова. Въпросът е данните да бъдат събирани адекватно и коректно по места. Сложната част е събирането, обработването и, в един момент, публикуването на тези данни.”

За да имаме реална картина на ситуацията, правилният начин за оповестяване на данни не е чрез брифинги или чрез новини на сайтове, а в структуриран вариант, в който можем да ги видим ден по ден и да знаем как се движим, смята специалистът.

По-трудната част е да се събират коректните данни и да се систематизират, подчерта Божанов.

„Аз се надявам, че Щабът в момента все пак разполага с такива данни. Просто не е стигнал до това да ги оповести в подходящия формат. Те на първо място трябват на Щаба, за да взима своите решения. На обществото му трябват вторично, за да бъде информирано, за да бъде спокойно, за да знае къде се намираме спрямо останалия свят.”

Божидар Божанов отбеляза, че е много важно при събирането на данните да се използва единна методология за всички болници в страната.

„Как ти едновременно във всички болници в страната прилагаш единна методология за докладване на тези данни. Единна методология, която всички по места да докладват по един и същи начин, с една и съща честота, а не да си ги записват на тетрадки една седмица и да ги изсипят в събота, защото тогава е по-удобно и IT-то е по-свободно. Такива практически проблеми не са за пренебрегване”, коментира той.

Новото мобилно приложение, представено в събота, все още не е налично за изтегляне, потвърди Божидар Божанов. Много държави имат такива приложения, сред тях са Южна Корея и Израел.

Със сигурност на първо място то ще улесни работата на органите. И другото е да може да следи в по-структуриран вид протичането на цялата епидемия”, коментира IT специалистът.

Божанов посочи, че е много определящ мрежовият ефект или броят хора, които си инсталират дадено приложение.

Необходима е експертна интуиция на медицинските лица, комбинирана с достатъчен брой данни, за да се вземат по-адекватни решения, смята той.

Относно рисковете да предприемем самолекуване или да преувеличим симптомите си, което би било подвеждащо, Божидар Божанов заяви:

Тестът е насочващ. Той ти дава вероятност дали си болен или не, или съответният чатбот дори. Но след това трябва медицинско лице да даде становището за това. И, разбира се, да бъде направен  тест. Не можем да кажем - ние сме болни, само защото попълнихме тест. Това трябва да бъде ясно на всички, да бъде комуникирано добре – че не е начинът.”

„Всяко технологично решение е поставено в контекст – в случая на медицинска работа и възможно ли е отдалечено, по самодокладване, евентуално телефонен разговор след това лекарят да прецени. Тази специфика я има и тя ще се чисти в движение. Няма как отначало да имаме всички отговори”, допълни специалистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени