Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Николов

Засега не е доказано да се предава коронавирус чрез кръвопреливане

Снимка: ВМА

Засега няма научни публикации, където категорично да се твърди, че чрез преливане на кръв и чрез трансплантации би могъл да се предава вирусът на Covid-19. Тепърва науката работи по този въпрос, но към момента няма такива доказателства. Това заяви д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), в здравната рубрика на "Нашият ден".

"Ние сме предприели мерки както да защитим желаещите да дадат кръв, така и персонала. На входа на Центъра по трансфузионна хематология всеки кандидат-кръводарител обтрива ръцете си с дезифенктант, обува калцуни, мери му с безконтактен термометър температурата и ако е висока, го умоляваме да се обърне към личния си лекар. Ако има придружители, те изчакват отвън."

Д-р Николай Николов разясни, че в Центъра са създадени всички условия за дистанция между дарителите и персонала – отдалечени са масите за попълване на документите, кушетките са на 2 метра, пускат по 1-2 дарители.

Изискванията към кандидат-кръводарителите са да са здрави, да нямат температура, да нямат респираторни проблеми. Тези изисквания са качени на сайта на НЦТХ. 

След въвеждането на извънредното положение се получи рязък спад на броя на дарителите във всички центрове в страната. След един апел, заедно с министерството на здравеопазването, се отзоваха много дарители, за което д-р Николов изказа благодарност. 

"Към момента количествата, които имаме в депо, и консумацията на лечебните заведения е в нормални граници", каза д-р Николов.

Разговорът с д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени