Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата пита митниците за спирта в данъчните складове

| обновено на 06.04.20 в 12:26
Етиловият алкохол е основен дезинфектант, използван и в болнични, и в битови условия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховната административна прокуратура е изискала от Агенция „Митници“ информация за съхраняваните количества спирт в данъчните складове. Искането е заради преписка по информация, публикувана на сайта на Агенцията, за наличните на мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти.

Според публикацията с дата 25 март производителите на етилов алкохол в страната държат на съхранение над 4 000 000 литра етилов алкохол в данъчни складове.

От Агенция „Митници“ държавното обвинение очаква информация  дали съхраняваното количество е действително толкова, отговаря ли то на повишеното търсене  и създадена ли е организация за мониторинг по отношение на цените, на които се предлага, заради засечената отчетлива тенденция за тяхното покачване. 

За оповестената днес проверка главният прокурор Иван Гешев съобщи вчера по „Хоризонт“, говорейки за действията на държавното обвинение по линия на спекулата:

„Има много интересни такива статистически данни, че се задържат огромни количества - може би над 4 милиона тона, спирт, което води, естествено според мен до скок на цените на дезинфектантите, защото една от основните съставки е спиртът“.

Докога прокуратурата очаква информацията за спирта от Агенция "Митници" от съобщението не става ясно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна