Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобално изследване измерва психологическото натоварване от пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип от учени доброволци направи глобално световно изследване. Те създадоха анкета за психологическото натоварване, което предизвиква ситуацията с разпространението на коронавируса

Интерес към изследването са проявили Европейският съюз и Световната здравна организация. Екипът се състои от 130 учени от 48 страни. 100 хиляди души са отговорили на анкетата до този момент от страни по целия свят. Всеки може да попълни онлайн анкетата.

"Това е едно абсолютно спешно, наложително, важно изследване и то трябва да се случи сега, а не след края на пандемията", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Даяна Христова, докторант по когнитивна наука във Виенския университет.

"Трябва да се случи сега, за да имаме очи и да видим какво наистина се случва с хората. Това не е само една криза от здравен характер, тук сме подложени на стрес - милиони души по света и е много важно да разберем както глобалното общество, така и сънародниците си, за да можем да правим адекватни предложения, да сме адекватни в ситуацията", смята Христова.

Един от въпросите в анкетата е свързан с доверието в близките и в институциите. 

"Ситуацията изисква едно обединяване, едно сплотяване, изисква ние да повярваме, че нашите мерки днес, това, че аз се грижа за здравето не само на своето семейство, не само за своето здраве, но и за здравето на всички, които са около мен, че е абсолютно важно", допълни докторантът.

Различните общества реагират по различен начин и това е аспект на културната психология. Даяна Христова обясни концепцията за така неречения "оптимизъм нащрек". Това означава да сме оптимисти, но да сме нащрек, че ситуацията наистина е много сериозна и че ние предприемаме всички необходими мерки, за да се предпазим от заразата с коронавирус. 

"Но ние сме оптимисти, че всичко ще се случи по възможно най-добрия начин и това ни дава чувството на контрол, за сигурност и за вяра в другите, и в нас", изтъкна Христова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна