Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Добрата отчетност на даренията ще мотивира дарителите

Снимка: Радио Видин

За по-малко от 3 седмици фирми, фондации и граждани дариха общо почти 14 милиона лева за борба с коронавируса в България. Малко над 3 300 000 лева са събрани по сметката на Министерството на здравеопазването. Има дарения както от хора с много малки суми, така и от големи и малки фирми.

Българският дарителски форум обобщи информацията по наличните данни до момента.

Обществото е изключително мобилизирано за това да си помогнем в кризата, коментира в предаването „Преди всички” Красимира Величкова от Българския дарителски форум. По думите ѝ, тази мобилизация вече надхвърля прякото подпомагане на здравната система и медиците. Става дума за онлайн провеждане на фестивали, благотворителни концерти, създаване на специализирани сайтове с доброволен труд на преводачи и други подобни инициативи.

Много е важен този разговор за какво се ползва дарителската подкрепа. Защото със сигурност много пари се събират. Оттук нататък остава въпросът за какво и как се харчат, как помагат нахората”, изтъкна Величкова. Като отличник тя открои Община Шумен – с прозрачна отчетност къде са били насочени голяма част от средствата.

На този етап съобщенията са по-скоро за това колко пари са събрани, а не за какво ще се използват, подчерта Красимира Величкова и изрази очакване здравното министерство и големите национални болници „да споделят с дарителите и обществото как точно тези средства са помогнали”, защото това би мотивирало много хора да продължат да даряват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от