Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Околийски: В кризисни ситуации насилието срещу жени се увеличава

Снимка: Архив

От началото на кризата с коронавируса в Китай случаите на домашно насилие са се увеличили три пъти. Причината е социалната изолация и принудителното затваряне заедно с насилника.

"Това се наблюдава в семейства или в двойки, които не са достатъчно наясно със себе си, не са минавали през подобен тип предизвикателство и поради стреса, който се генерира от изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат подобен тип агресивни прояви както на вербално, така и на физическо насилие", коментира в предаването "Хоризонт до обед" доц. Михаил Околийски, представител на офиса на Световната здравна организация в България.

Той изтъкна, че в районните съдилища има възможност да се издават ограничителни заповеди и след това да се насрочва дело за случаи на насилие.



Здравните медиатори са много активни и работят както за превенция срещу разпространението на Covid-19 сред ромските групи, така и по отношение на справянето с различни социални проблеми и последствия от причинено насилие, най-често от мъже спрямо жени, посочи доц. Околийски.

"Затова СЗО разработи няколко десетки, много добре развити инфографики по отношение както на доброто родителстване, така и на психичното здраве - и на родителите, и на децата. Какво да правим, за да не допуснем стресът да ни завладее и да станем агресивни към децата, да станем агресивни един към друг."

Информацията е публикувана на сайта на офиса на Световната здравна организация, във Фейсбук, на страницата на Фондация "Асоциация Анимус" и на организациите, с които СЗО работи.

"Препоръките на СЗО е  жертвите да имат решимостта да спрат това насилие към тях и да потърсят професионална помощ, да се обърнат към полицията. Трябва да имат план за изход, доверено лице, на което винаги да могат да се обадят", препоръча експертът.



"В тази криза, когато хората са ориентирани към собствените си проблеми, така да се каже се опитват да оцелеят по най-добрия начин, често забравяме необходимостта да сме солидарни и хуманни към най-уязвените", отбеляза доц. Околийски.

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!