Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Темелков: Има усложнения в механизма за връщане на надплатените средствата за газ

Снимка: БГНЕС

"Има усложнения в механизма, по който следва да бъдат връщани средствата". Това каза пред БНР зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков, във връзка със спорния Закон за енергетиката, който отпадна от дневния ред на парламента. Поправките в този закон трябваше да уредят как "Булгаргаз" ще върне парите на клиентите си, след договорената по-ниска цена на руския газ със задна дата. 

Ситуацията ескалира заради частта, отразяваща връщането на пари за промишлените клиенти. Дори се стигна до искане на оставката на министър Теменужка Петкова.

В предаването "12+3" Темелков, който е и бивш директор на "Булгартрансгаз", коментира, че индустриалните клиенти правилно поставят въпроса за периода, в който са на свободния пазар, но купуват количества природен газ от "Булгаргаз", как да им бъдат възстановени разликите между пазарните нива, които са били към момента, и това, което са плащали като цена по техните договори.

"От друга страна, за да може да се развива нормално свободният пазар, при него трябва да има стабилност и предвидимост", обясни той и посочи, че връщането на средства със задна дата ще създаде проблеми за стабилността на свободния пазар.

 Цялото интервю на Даниела Якова и Юлияна Корнажева с Кирил Темелков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени