Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"До месец - български хлорохин", пише в заглавие на първата си странца "24 часа". Всекидневникът обяснява, че у нас започва производството на лекарствата хлорохин и хидрокси хлорохин, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Около Великден трябва да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин, уточнява в публиакцията си "24 часа".

"Над 2900 легла за заразени с коронавирус са осигурени в общинските болници", съобщава вестник "Дума". В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с КОВИД-19. Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване засега се осигуряват от общинските бюджети за сметка на други дейности, и от дарения.

На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода, допълва "Дума".

"РЗИ проверява 600 семейства в София за коронавирус", информира "Монитор". Те са били посетени от 7 служители на Спешна помощ с положители проби за коронавирус. Всички установени болни са карантинирани. Те са в домашни условия, засега всички са добре, уточнява изданието.

"Коронавирусът предпочита мъже" - това гласи водещото заглавие на "Труд". Вестникът посочва, че мъжете, заразени с Ковид-19, са в по-голяма опасност от тежко протичане на болестта и фатален край, отколкото жените. Това показва сравнителен анализ на данните за заболели в различни страни на три континента, събрани от Global Health, допълва "Труд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна