Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът взе нови 636 жертви в Италия, Дания планира да облекчи мерките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия бяха обявени нови 636 смъртни случая от коронавируса за денонощие, което е ново повишение след предишните два дни на спад, съобщиха световните агенции. Междувременно Дания, която беше една от първите страни в Европа, въвели карантина, планира да облекчи някои от мерките.

От 15 април в Дания ще заработят отново яслите и детските градини. Това е първа плаха стъпка за връщането на страната към нормално функциониране, отбелязват от датското правителство.

В същото време Световната здравна организация предупреди, че карантината е доказала своята ефективност и държавите, които искат да отменят мерките, не трябва да бързат, а да го правят постепенно.

Според генералния й директор Тедрос Гебрейсус, за да бъде овладяна пандемията от Covid-19 не е достатъчно само носенето на маски:

"Държавите може да обмислят използването на маски на обществени места тогава, когато другите мерки като почистване на ръцете или социална дистанция са трудни за спазване поради липсата на вода или лоши условия на живот". 

Гебрейсус подчерта, че ако хората се задължат да ползват защитни маски, това може да доведе до по-голям недостиг на предпазна екипировка за здравните работници, които са на първа линия в борбата с Covid-19.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна