Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Дринова от „Операция кино”: Стойте си вкъщи и гледайте филми

Снимка: архив

Изолацията води не само до литература и изобразяване с четка на емоциите в нас, но и до кино. „Изотопия” позяпа към големия и малкия екран в настоящите уникални условия с Весела Дринова – главен редактор в „Операция кино”. Тя спазва препоръките на властите за социална дистанция и набляга на киното в домашни условия.

От „като във филм” до страшната реалност в киноиндустрията

Може да се каже, че ефектът на доминото в киноиндустрията, предизвикан от коронавируса, се усети най-силно след отлагането за есента на премиерата на новия филм за Джеймс Бонд – „Смъртта може да почака”, която трябваше да е през април. Дори едно от момичетата на елегантния таен агент – актрисата Олга Куриленко, даде положителна проба за инфекцията.

„Тя, Том Ханкс, Идрис Елба са част от по-известните холивудски звзеди, за които знаем, че боледуват или са преболедували Ковид-19. Те споделят и правят каквото могат, за да убедят хората, че това е нещо сериозно и трябва да се спазват тези доста нетипични за нас мерки. Най-засегнатите обаче остават обикновените хора в индустрията, които в момента нямат възможността да работят. Това много рязко се отрази на Холивуд.”

„Не им се искаше да го правят, но просто няма как, няма избор”, казва Весела Дринова по повод отлагането на международния кинофестивал в Кан заради разпространението на новия коронавирус по света. Той ще се състои в края на октомври, а не както обикновено през май.

Триъгълникът „индустрия – загуби – съдържание”

Блокбъстър сезонът – през лятото, може да бъде загубен тази година, тъй като редица студиа отложиха премиерите на най-очакваните от феновете високобюджетни ленти. А именно между май и август индустрията изкарва около 40 процента от приходите си.

„Проблемите и загубите бяха усетени още в началото на пандемията, тъй като Китай е огромен пазар, а там кината бяха затворени в края на януари. Това много бързо даде отзвук и показа на индустрията, че се случва нещо важно и сериозно. От друга страна, сега именно Китай дава надежда, защото там се вижда светлина в тунела – хората да започнат да се връщат по киносалоните . Наскоро изпълнителният директор на IMAX, който не говори без да има представа за ситуацията, обяви, че според него е възможно нормализиране на положението в Китай още през юни. Въпреки че от години консумацията на продукта „филми” се променя и вече включва много стрийминг платформи, все още кината са изключително важни за индустрията. Много малко заглавия ще бъдат пуснати директно on demand. Студиата в момента обмислят какво биха могли да разпространят, без да понесат големи загуби.”

Аналитично-еротичен поглед към влиянието на Ковид-19

Въпреки че в някои от „меките”, където се снимат филми за възрастни, като Лос Анджелис например, снимките бяха прекратени, част от големите онлайн платформи, предлагащи подобно съдържание, бяха едни от първите, които реагираха на създалата се ситуация. Това показва адаптивостта им, твърди Весела Дринова от „Операция кино”:

„Тя е едно от нещата, с които винаги са печелили много. Определени жанрове и технологии в момента се радват на още по-голям успех. В подобни ситуации индустрията за възрастни реагира понякога адекватно, понякога не, но имат и възможността да пародират случващото се. Процесът по създаването им е доста по-бърз, отколкото при създаването на по-сложна продукция.”

Не бива да се подценява възможността и за образователна функция на еротичната индустрия – това се случва с призиви от страна на най-ярките изпълнители да се спазват мерките за ограничаване на разпространението на инфекцията.

А съветът на Весела Дринова за хората, които по време на епидемията имат повече време да се отдадат на седмото изкуство, е:

„Избягвайте филми за епидемии – не се отразяват добре на психиката и наблягайте на различното за вас – сега е моментът да дадеш шанс на всички онези филми, които ти се струва, че не са за теб.”

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Снимки: архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна