Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес започва изплащането на пенсиите за месец април

| обновено на 07.04.20 в 10:17
Снимка: БНР

От днес започва изплащането на пенсиите за месец април. Също днес средствата ще бъдат превеждани по сметките на възрастните, които ги получават по банков път.

В пощите е създадена организация пенсиите да се платят до 16 април допълнително, между 21 и 23 включително ще се плаща на възрастните, които не са успели да получат средствата преди Великден.

Във връзка с извънредното положение в станциите приоритетно от 7 часа сутринта до 12 на обяд ще се обслужват хора над 60-годишна възраст. Освен това пенсионерите трябва да спазват реда за влизане в салоните, да са на безопасно разстояние един от друг.

Хората над 68 години могат да заявят в пощенският клон получаване на пенсията в дома си.

Средствата могат да се изплащат и на упълномощено от пенсионера лице с еднократно, изрично или нотариално заверено пълномощно. Срещу подпис на съпруг или на децата ще се изплаща пенсия, която е до двукратния размер на социалната пенсия за старост без да е необходимо пълномощно, но срещу лична карта на получателя и на пенсионера.

Към априлските пенсии 1,264 хиляди възрастни ще получат и великденската добавка от 40 лева. Това са хората с общ размер на изплащаната пенсия от НОИ до 363 лева включително.

От "Български пощи" напомнят на възрастните хора стриктно да спазват изготвените графици, за да не се стига до струпване на хора. Изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки уточни:

"Разбира се, ако някой не успее до 12 да си вземе пенсията, той може да си я вземе и в следобедните часове като в следобедните часове ще бъде с другия поток, общи клиенти. Разбира се, да се спазва безопасно разстояние минимум два метра, ако се получват повече хора да чакат на опашка, да носят предпазни средства - маски, ръкавици".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна